Видеонаблюдение

Екипа на Доктор Комп изгражда системи за видеонаблюдение използвайки цифрова / IP технология/ и аналогова /с DVR/. През годините сме изградили много системи в големи обекти, магазини, както и домашни. Системите за контрол на достъпа и чекиране за работно време на влизат все повече в помощ на отчетността във фирмите. Видеодомофоните са естествения избор за частните домове и кооперации, с възможностите за контрол на достъпа и дистанционния контрол над вратите в обекта. Офертите винаги се съобразяват с конкретния обект и изисквания, а те при нас са БЕЗПЛАТНИ.

Система за мрежово видеонаблюдение+запис с 2 камери – от 555 лв

Система за мрежово видеонаблюдение+запис с 4 камери – от 750 лв

Камера за входна врата – от 127 лв

– Фирмено мрежово видеонаблюдение+запис с 8 камери – от 1250 лв

– Фирмено мрежово видеонаблюдение+запис с 16 камери – от 2250 лв

Въпроси и Отговори за видеонаблюдението: За постигане на добро качество на система за видеонаблюдение при минимална цена трябва да се спазват няколко прости правила при избора на компонентите. Основните и най-важни елементи на която и да било система за видеонаблюдение са видеокамерата и нейният обектив. От тях в най-голяма степен зависи обхватът на наблюдението и качеството на образа върху екрана на монитора. Основните правила за избора на камера за видеонаблюдение са:Обхват /в метра/ на наблюдение/, Тип на камерата/, Тип на оптималния обектив. Колкото по-строги стават изискванията към системата или пък колкото по-голям става обектът, толкова повече се разширяват и изискванията към системата. За по-големи и сложни системи, очевидно, ще се наложи да прибегнете до помощта ист. Тук ще продължим с разглеждането на окомплектовката на по-малки системи за видеонаблюдение, подходящи за дома или за малък офис. В такива системи се използват предимно камери и обективи с формат 1/3″ или 1/4″. Те позволяват постигане на оптимално качество на работа на системата при минимални разходи за нейното изграждане.

Площ на обхвата (покритие) на камерите за видеонаблюдение: Първото практическо правило е точно да определите обхвата на територията, която желаете да наблюдавате на монитора. Това може да бъде входната врата, площадката пред нея, фасадата около прозорците и балкона, гаража или паркинга. Повечето хора очакват от системата за видеонаблюдение качество на образа, сходно с качеството на обичайния телевизионен филм. Това, естествено, е почти невъзможно в границите на допустимите за тази цел разходи. Преследването на максимални цели води и до необосновано високи разходи.

Зоните на покритие на камерата за видеонаблюдение могат да се разделят на:

• Малки площи – стая, входно антре или врата – стандартни камери и широкоъгълни обективи с фокусно разстояние 2,6–4,0 mm.

• Средни по големина площи – малък паркинг, голяма стая, магазини с открити площи или фасада на неголяма сграда – камера с висока разделителна способност, която да осигурява качествен с възможност за различаване на дребни детайли образ. Подходящи са по-дългофокусни обективи с фокусно разстояние 4–12 mm.

• Големи площи – тук вече са необходими обективи с променливо фокусно разстояние (вариообективи) и висока разделителна способност. Те имат дистанционно управление и позволяват приближаване на образа, когато е необходимо да се видят повече подробности, или отдалечаване за постигане на максимално широк обхват на наблюдението.

• Наблюдение на определени детайли – например номерата на коли, или пък човешко лице. Изборът на обектива винаги е въпрос на компромис, защото един и същ обектив с фиксирано фокусно разстояние не е в състояние едновременно да дава обзор и детайлност. В първия случай е необходим широкоъгълен обектив, а във втория случай – телеобектив с фокусно разстояние, по-голямо от 12 mm.

Възможните решения са две:

1. Да се изградят две независими системи с две камери ( едната с широкоъгълен, а другата с телеобектив), като наблюдението се извършва върху два отделни монитора.

2. С помощта на специален превключвател (квадратиращо устройство, мултиплексор, последователен превключвател) на сигнала върху един и същ монитор да се наблюдава изображението от няколко камери едновременно или последователно. Необходимо е да се знае, че всички системи „камера-обектив“ имат т. нар. „сляпо петно“, което се намира в непосредствена близост под нивото, на което е разположена камерата. Тази зона остава скрита за наблюдение. Неговата площ зависи от фокусното разстояние на обектива. При широкоъгълните обективи то е по-малко и се увеличава с увеличаване на фокусното разстояние, т.е. при телеобективите, които имат и по-тесен ъгъл на обзор.Тази особеност е особено важна при наблюдение на къси разстояния (малките площи), където разстоянието между обекта и камерата е и по-малко. Решението е в използване на широкоъгълни обективи и поставянето на камерата възможно най-далеч от обекта.

Разделителна способност Обективи за камери за видеонаблюдение: Част от видеокамерите имат вграден обектив, а други не и тогава той се купува отделно. Възможностите за избор са големи и оптималното решение зависи от обхвата и режима на наблюдение. Обективите може да бъдат с фиксиран или променлив фокус, с автоматична бленда или промяна на фокусировката по електронен път. Ръчно управляемите обективи са най-евтини и осигуряват задоволително качество на изображението. Подходящи са за използване във вътрешността на сградата и в комбинация с камера с електронно регулиране (EI) на количеството светлина, попадащо върху сензорната клетка. Те се използват в малки помещения с постоянно ниво на осветеност. Поради ограничения динамичен обхват не са подходящи за монтиране на места, върху които слънчевата светлина попада директно върху обектива, най-често близо до прозорци или входни врати. Също така поради липсата на бленда, която да ограничава отвора на обектива, те имат малка дълбочина на рязкост на изображението дори при добра осветеност. Такива обективи не са подходящи за наблюдение на територия, в която има различно отдалечени от камерата обекти. За работа в условия на външен монтаж и при променяща се в широки граници осветеност се използват обективи с автоматична бленда или с управление спрямо нивото на видеосигнала (директно управление – DD). Последните са по-евтини от обективите с автоматична бленда, защото не съдържат електроника, а се управляват от промените на нивото на видеосигнала след видеоусилвателя на камерите (стига те да имат такъв изход). Използването на този тип обективи обаче изисква допълнителна настройка на камерите. Обективите с променливо фокусно разстояние (вариообективи) предлагат по-голяма гъвкавост по отношение на приближаване и отдалечаване на изображението. Те обаче са по-скъпи и изискват електронно дистанционно управление. Често добро решение дават и телеобективите. Има модели с ръчна или автоматична настройка на отвора на блендата. Повечето производители предлагат телеобективи с фокусно разстояние от 4–8 mm. Те позволяват по-голяма гъвкавост при избора на кадъра за наблюдение, а цената им е малко по-висока от обикновените обективи.

Фокусно разстояние и Обзор: 2,8 mm = 90° Цяла стая, 4 mm = 60° 2/3 стая ,6 mm = 38° 1/2 стая ,8 mm = 30° Предна част на сграда

Фокусно разстояние на обективите за камери за видеонаблюдение: Изборът на обектива на първо място зависи от камерата, с която ще работи. Най-често използваният формат е 1/3″, а видът на обектива – с фиксирано фокусно разстояние. За малки системи, които са обект на тази статия, най-често се използват обективи с фиксирано фокусно разстояние 2,8; 4,6 и 8 mm. Съответно величината на фокусното разстояние определя ъгъла, при който обективът и камерата „виждат“ площта. Определено умение изисква фокусирането на обектива. Най-често се избира точка, която се намира около центъра на наблюдаваното поле и представлява най-важният обект в него. През деня, когато осветяването е силно, блендата на обектива е свита и съответно неговата дълбочина на рязкост е най-голяма. При намаляване на осветеността блендата съответно се разширява, дълбочината на рязкост намалява и съответно повече обекти ще бъдат с неясно изображение. Следователно, при ниско ниво на осветеност или при инфрачервена светлина не може да се очаква от обектива и камерата да дават изображения с перфектен фокус на всички обхванати в кадъра обекти.

Светлочувствителност на камерата за видеонаблюдение: Качеството на получаваното върху монитора изображение в много голяма степен зависи от осветеността на обекта и от светлочувствителността на видеокамерата. CCD матрицата е елементът, който трансформира проектираното от обектива изображение в електрически импулси. От друга страна, количеството светлина, преминало през обектива зависи от неговата светлосила и относителен отвор – бленда. Масово използваните 1/3″ обективи имат близки стойности на светлосилата си / F1,2 до F1,4/. Когато осветеността е критично ниска, трябва да се използват обективи с добра светлосила, например F1,2. Това изискване важи с още по-голяма сила при камерите за цветно изображение.